We springen om vakmannen en -vrouwen die ambassadeur zijn voor het vak!
We springen om vakmannen en -vrouwen die ambassadeur zijn voor het vak!

Word ambassadeur van het vak

Onze sector staat te springen om (jonge) vakmannen en -vrouwen. Om te kunnen voldoen aan de vraag en verwachte groei zijn er de komende jaren nieuwe vakmensen nodig met liefde voor schadeherstel. Er is een grote behoefte aan allerlei soorten vakmensen; schadeherstellers, autospuiters, autotechnici bijvoorbeeld.

Jongeren kiezen, ondanks de goede werkomstandigheden en veelbelovende toekomstmogelijkheden, echter steeds minder voor een opleiding in onze sector. Reden voor BOVAG om samen met het OOC (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Carrosseriebranche) een campagne te starten om jongeren te interesseren voor het schadeherstel. Met deze website laten we zien hoe leuk werken het in onze sector is! 

Denkt u dat deze website er voor gaat zorgen dat meer jongeren voor een opleiding in carrosseriebranche gaan kiezen? Nee? Dat klopt. Deze website is er dan ook om ú te helpen meer jongeren te enthousiasmeren voor het vak. Want het beïnvloeden van de beroepskeuze van jongeren kan maar op één manier: zorg ervoor dat jongeren een echte ervaring opdoen met een beroep en help ze daarop reflecteren. Hoe u dit kunt doen? Dat leest u hieronder.

Stap 1

Betrek de (v)mbo school in uw regio

+

Het klinkt logisch, maar vaak zitten de oplossingen in de kleine dingen. (V)mbo scholen leiden leerlingen op voor onder andere uw bedrijf. Zij kennen de leerlingen en hun mogelijkheden. Ga in gesprek met hen en werk met hen samen.

Stap 2

Stel uw bedrijf open voor jongeren

+

Jongeren willen ervaringen opdoen. Vaak hebben zij een beeld dat niet overeenkomt met de werkelijkheid als het gaat over schadeherstel. De beste manier om hen te inspireren, is hen in uw bedrijf uit te nodigen. Lees verderop wat u kunt doen om hier een succes van te maken! Zo kunt u bijvoorbeeld onderstaande video gebruiken tijdens een bedrijfsbezoek.

Stap 3

Word erkend leerbedrijf

+

Als u een mbo-student zoekt en/of wilt begeleiden, dient u een Erkend Leerbedrijf te zijn. Via deze link kunt u hiervoor een aanvraag indienen. Als Erkend Leerbedrijf wordt u opgenomen in de lijst van het SBB (beroepsonderwijs & bedrijfsleven). Deze lijst wordt gebruikt in MBO-scholen om stages te vinden en te zoeken!

Stap 4

Wees (online) vindbaar

+

Als een bakker brood wilt verkopen, moet hij zijn product ‘verkopen’. Net hetzelfde moet u doen om leerlingen aan uw bedrijf te verbinden. U moet laten zien dat u open staat voor stages en/of bedrijfsbezoeken. Als Erkend Leerbedrijf kunt u eenvoudig nieuwe stages en leerbanen aanmelden via SBB. Op de website van Stagemarkt worden deze stages en leerbanen weergegeven. Alle (v)mbo studenten die een stage zoeken, worden door de onderwijsinstellingen naar deze site verwezen!

Stap 5

Word ambassadeur van uw vakmanschap

+

Als u contact heeft met de onderwijsinstellingen in uw regio, u erkend leerbedrijf bent en aangeeft dat u open staat voor bedrijfsbezoeken en stages, dan heeft u de basis op orde om jongeren aan uw bedrijf te kunnen binden. Maar wilt u nog meer het verschil maken? Word dan ambassadeur van uw vakmanschap. Doe mee aan bestaande initiatieven en vertel jongeren het verhaal van uw passie. Als ondernemer wordt u bij deze initiatieven goed begeleid! Waar kunt u gebruik van maken?

Basisonderwijs

Voor het basisonderwijs kunt u actie ondernemen als techniekcoach. De interesse voor techniek kan bij kinderen ook al ontstaan. Het is daarom van belang dat deze kinderen goede uitleg krijgen over techniek. Hierdoor zullen ze ook meer snappen van de dingen die om hun heen gebeuren en hebben ze voor later meer beroepskeuzemogelijkheden. Als u zich aanmeldt als techniekcoach, draagt u bij aan de ontwikkeling van goed Wetenschap & Techniek onderwijs. Lees hier meer over uw rol als techniekcoach en hoe u zich aan kunt melden!

Vmbo 1/2

Voor vmbo 1 en 2 leerlingen kunt u zich aanmelden om gastlessen te geven op school of op uw eigen locatie. Door uw enthousiasme over te brengen op de leerlingen, maakt u deze leerlingen ook weer enthousiast en nieuwsgierig naar de techniek. Tijdens deze gastlessen kunt u leerlingen uitleggen en laten ervaren wat techniek is. Daarnaast kunt u duidelijk maken wat er allemaal met techniek gedaan wordt en kan worden. Meld u hier aan en neem deel aan de gratis training met tips en hulpmiddelen.

Vmbo 3/4

ROC’s kunnen uw hulp goed gebruiken tijdens de open dagen die georganiseerd worden voor leerlingen. U kunt op zo’n open dag laten zien en vertellen wat er zo leuk is aan het vak dat u uitoefent en u komt oog in oog met uw potentiële werknemer. Voor meer informatie en om u aan te melden kunt u hier terecht.

Mbo

Heeft u een stageplaats of leerbaan voor mbo leerlingen? Op MijnSBB kunt u eenvoudig nieuwe stages en leerbanen aanmaken of wijzigen. Deze aanpassingen komen dan automatisch op Stagemarkt.nl te staan. Daarnaast kunnen praktijkopleiders ook gratis een online training volgen. U kunt zich hier inloggen op MijnSBB.

HR advies (kosteloos)

Als bedrijf kunt u kosteloos gebruik maken van 15 uur begeleiding door een deskundige HR adviseur. Tijdens het HR-advies bespreekt u met een gespecialiseerde adviseur welke thema’s relevant zijn in uw bedrijf. Op basis hiervan wordt een concreet plan op maat van uw bedrijf ontwikkeld waar u direct mee aan de slag kan. Vraag een HR-adviseur aan via oocinfo.nl

Landelijke, regionale en lokale open dagen

Landelijk bestaan er initiatieven (zoals Jinc, VMBO On Stage,…) waar uw bedrijf aan kan deelnemen. Maar daarnaast kunt u als bedrijf ook deelnemen aan vele andere voornamelijk regionale en lokale initiatieven die de technische sectoren promoten.

Jongeren over de vloer

Wat nu?Wanneer u jongeren in de werkplaats krijgt, kunt u dit zo leuk en interessant maken als u zelf wilt. Hieronder staan zes tips voor het ontvangen van jongeren in uw bedrijf:

Tip 1
Hartelijke ontvangst

Biedt de jongeren een hartelijke ontvangst. Jongeren hebben vaak geen beeld van wat ons vak inhoudt. Laat hen dus verbazen over het vakmanschap van u en uw medewerkers.

Tip 2
Korte presentatie

Geef een korte presentatie (10-15 minuten) over de inhoud van uw vak. In het informatiepakket dat u onderaan deze pagina kunt aanvragen, vindt u een presentatie en filmmateriaal terug die hiervoor te gebruiken is.

Tip 3
Aan het werk

Jongeren houden ervan om dingen te doen. Laat hen dus iets spuiten, iets uitdeuken,… Betrek hierbij de leveranciers van uw bedrijf. Zij kunnen u wellicht helpen bij het verkrijgen van oefenmateriaal/proefobjecten, verf, mondkapjes en dergelijke meer.

Tip 4
Goodiebag of …

Bied jongeren iets aan waar ze trots op kunnen zijn en wat ze mee naar huis nemen (en tonen aan hun vrienden en familie – ook via sociale media). Laat hen bijvoorbeeld het proefstuk meenemen waar zij aan gewerkt hebben. Maak gebruik van het gratis informatiepakket met gadgets voor deze jongeren. Lees onderaan op deze pagina meer.

Tip 5
Sociale media

Daag hen uit. Iets waarover niet gecommuniceerd wordt, wordt snel vergeten. Laat hen foto’s en filmpjes maken die ze op hun social media kanalen zetten. Vraag hen uw bedrijf te taggen en/of de foto’s en filmpjes naar u op te sturen. Ideale manier om uw eigen bedrijfsprofiel te upgraden.

Tip 6
Toon interesse

Wees geïnteresseerd in wat ze ervan vonden. En doe dat niet alleen dadelijk na het bezoek aan uw werkplaats. Benader de jongeren via hun docent of contactpersoon enkele weken na hun interactieve rondleiding door u.

Ook u maakt een verschil!

Vindt u het ook belangrijk om uw vakmanschap als schadehersteller te laten zien aan uw toekomstige medewerkers? Zorg dan dat u aanwezig bent op een van de open dagen bij u in de buurt! De open dagen van de opleidingsinstituten staan namelijk voor de deur. Dit is het moment dat u in contact kunt komen met uw toekomstige medewerkers, en uw bedrijf en onze mooie branche onder de aandacht kan brengen. Hieronder vindt u het overzicht.

Klik hier voor het volledige overzicht

https://s3.eu-west-2.amazonaws.com/mindcms-main/aWt3b3Jkc2NoYWRlaGVzdGVsbGVyLW5s/5bfd73135c729/dsc_0013_1_20181127_103843.jpg

Handige links

Vmbo-leerlingen in uw bedrijf
Onderwijsonstage.nl
Kinderen van 8 tot 16 kennis laten maken met beroepen
Jinc.nl
Hoe het verhaal af te stemmen op de doelgroep
Gastlessenzogeregeld.nu
Afstemming met school
Gastlessenzogeregeld.nu
Hoe activiteit vorm te geven
Gastlessenzogeregeld.nu