Ik voel me de plastisch chirurg van de automotive branche.
Ik voel me de plastisch chirurg van de automotive branche.

Schade! Wat nu?

Schade ontstaat na een ongeval met een voertuig, door een flinke hagelbui of doordat iemand er met een boodschappenkarretje tegenaan rijdt. De auto hoeft dus helemaal niet te rijden om schade op te lopen! Het kan bijvoorbeeld gaan om een deuk, kras of een sterretje in de ruit. Dan hoef je natuurlijk niet gelijk een nieuwe auto te kopen. In de meeste gevallen kan de schade worden hersteld. Misschien wel door jou!

Schade, wat ga je doen?

+

Net als een arts ga je eerst diagnose stellen; kijken wat er precies aan de hand is. Schade aan de buitenkant van de auto is natuurlijk makkelijk te zien, maar wat is er binnenin de auto allemaal gebeurd? Het is net als bij mensen; als jij op je hoofd bent gevallen gaat een arts ook eerst goed kijken wat er met je aan de hand is. Hij begint niet gelijk met het hechten van je wond, misschien is er van binnen wel veel meer aan de hand! Dat doe je met een auto, camper, motor of truck ook; met een computer ga je het voertuig ‘uitlezen’. Dan weet je of er bepaalde storingen zijn. Daarna kan je aan de bestuurder vertellen wat de schade is, hoe dit opgelost kan worden en hoeveel dit zal kosten.

Hoe wordt schade berekend?

+

Om de prijs van schade te berekenen gebruiken schadeherstellers gespecialiseerde softwareprogramma’s (calculatieprogramma’s). Met zo’n programma bereken je hoeveel de (nieuwe) onderdelen kosten en hoeveel werkuren en ook de hoeveelheid verf die je nodig hebt om de schade te herstellen. Voor ieder voertuig zijn grafische tekeningen beschikbaar waarbij per onderdeel wordt aangegeven of het onderdeel vernieuwd, hersteld, gespoten of gedemonteerd moet worden.

Bram (Spuiter):

Ik ben nu vijf jaar autospuiter. Ik ben begonnen als autoschadehersteller, maar ik mocht toen een keer helpen met het spuiten van een auto. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ook de opleiding heb gevolgd om auto’s te mogen spuiten. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.

Wanneer is een voertuig total loss?

+

Sommige voertuigen kan je niet meer herstellen. We spreken dan over ‘total loss’. Een voertuig kan technisch en economisch total loss zijn:

• Technisch total loss houdt in dat het op technisch gebied niet meer mogelijk is om het voertuig te herstellen. Iemand heeft bijvoorbeeld een auto helemaal in de prak gereden. Dan gaat de auto naar het demontagebedrijf.

• Economisch total loss houdt in dat het financieel niet verantwoord om de schade te herstellen, als de reparatiekosten hoger zijn dan de dag-vervangingswaarde min de restwaarde. Dat betekent dat het voordeliger is om het autowrak te verkopen en met het geld een ander voertuig te kopen.

Hoe repareer je een schade?

Diverse stappen, uitgevoerd door verschillende mensen

1

Schade berekenen

Als het voertuig binnen wordt gebracht bij het schadeherstelbedrijf, wordt er eerst berekend wat er hersteld moet worden en wat dat aan onderdelen, manuren en materiaal zoals verf gaat kosten. Dit wordt uitgebracht in een expertiserapport waarin de klant precies kan zien wat de schade is en wat er na reparatie betaald moet worden. Na akkoord van de klant wordt er pas begonnen aan de demontage.

2

Demonteren

De aanliggingede van het gedeelte waar de schade aan een voertuig zit, moet worden gedemonteerd. Dat betekent dat er onderdelen van worden gedemonteerd, zodat er gerepareerd kan worden en je er soms wat beter bij kan om aan te werken. Dit wordt door een schadehersteller of schadetechnicus gedaan. Ook worden de onderdelen eraf gehaald die niet kunnen blijven zitten voor het spuiten. Het voertuig wordt vervolgens klaargemaakt voor de herstelwerkzaamheden.

3

Carrosserieherstel

Deuken en oneffenheden in het plaatwerk moeten worden uitgedeukt. De schadehersteller deukt de beschadigde delen uit, plamuurt de deuken (of dit doet de voorbewerker) en maakt de delen weer “strak”. Soms is de schade zo groot, dat het voertuig ‘krom’ is. De deur past er bijvoorbeeld niet meer in. Dan moet de schadehersteller het voertuig weer rechttrekken; ‘richten’ heet dat. Het voertuig wordt dan op een richtbank geplaatst en met een hydraulische pers, treksysteem en kettingen recht getrokken Bij kleine schades is een richtbank vaak niet nodig, maar moet je bijvoorbeeld lassen of lijmen. Zo maak je onderdelen die afgebroken zijn weer aan elkaar vast. Wanneer er onderdelen gelast, gelijmd of gericht moeten worden dan is de schadehersteller ook weer degene die dit doet. Soms neemt de schadetechnicus een deel van het werk voor zijn rekening. Zoals je ziet: schadeherstel is werk dat vakmanschap vergt en goede apparatuur.

Simon, schadehersteller: "Mijn passie heeft altijd al bij het schadeherstelvak gelegen. Mijn vader nam me vroeger al altijd mee naar de werkplaats waar ik hem mocht helpen. Toen is mijn liefde voor het vak ontstaan."

4

Voorbewerken

Wanneer het plaatwerk is uitgedeukt, zal het eerst geschuurd moeten worden voordat deze gespoten kan worden als dat nodig is. Alle oneffenheden worden geplamuurd en er wordt ervoor gezorgd dat alles weer “strak” wordt. Daarna worden alle beschadigde onderdelen in de grondverf gezet. Als dit droog is, wordt de grondverf fijn geschuurd om het oppervlak mooi glad te krijgen. Vervolgens is het voertuig klaar om de spuitcabine in te gaan.

5

Spuiten/drogen

Voor het spuiten kan beginnen moet eerst de juiste kleur worden bepaald door de spuiter. Dat gebeurt aan de hand van het kleurnummer van de auto. De kleur wordt aan de hand van een recept gemaakt waarbij mengkleuren worden samengevoegd om zo tot de juiste kleur te komen. Het bepalen van de juiste kleur kan ook met een zogenaamde “spectrum meter”. Dit apparaat meet als het ware de kleur en bepaalt aan de hand hiervan welke mengkleuren en hoeveel verf je bij elkaar moet voegen om de juiste match te maken. Als dit gedaan is, wordt er een proefstaal gespoten; een soort strookje met de kleur erop. Dit proefstaal wordt vergeleken met de kleur van het voertuig zelf om te voorkomen dat er tóch nog wat fout gaat.

Als het voertuig in de spuitcabine staat, worden de delen die niet moeten worden gespoten afgedekt met behulp van maskeerplakband, papier en folie. Dit voorkomt dat deze delen van het voertuig tijdens het spuiten onder de verf komen. Daarna worden de onderdelen met de juiste kleur gespoten.

De verf moet natuurlijk wel goed opdrogen, anders komt er stof in de verf en krijg je oneffenheden in de lak. De temperatuur voor het drogen kan wel 60 graden worden. Eenmaal droog kan het afplakmateriaal er weer af en controleer je als spuiter of er geen stof of andere onregelmatigheden in je werk zitten. Nu kan je dit nog herstellen. Als het spuitwerk opnieuw moet worden gedaan en alle onderdelen zijn al op het voertuig gemonteerd, dan begint het gehele proces weer opnieuw en dat kost veel geld!

6

Monteren

Wanneer er onderdelen van een voertuig zijn gedemonteerd en of gerepareerd, moeten deze er vaak weer op of worden vangen door nieuwe onderdelen al dan niet voorzien van een nieuwe laklaag. Als carrosserieonderdelen, eventuele mechanische en elektronische onderdelen weer zijn gemonteerd, moeten ze weer naar behoren werken. Elektrische/elektronische voertuigsystemen moeten vaak door middel van uitlees-/testapparatuur worden geactiveerd en ingeleerd. Met name veiligheidselementen als een radar, airbags en gordelspanners zijn hierbij enorm belangrijk, want het voertuig moet weer helemaal veilig zijn als hij de weg op gaat.

7

Afwerking

Door middel van een proefrit wordt er gekeken of alles weer goed op zijn plek zit en naar behoren werkt. Daarna wordt het voertuig schoongemaakt en wordt er nog één keer gecontroleerd of er echt geen stof of andere onregelmatigheden in de lak zitten. Als dit wel zo is, dan wordt dit gepolijst zodat het niet meer zichtbaar is. Daarna is het voertuig klaar om weer aan de klant mee te geven. Weer een blije klant! Hierbij wordt er duidelijk aan de klant uitgelegd wat er precies gedaan is.