Het geeft mij energie en een goed gevoel als ik iets wat kapot is weer mooi kan maken.
Het geeft mij energie en een goed gevoel als ik iets wat kapot is weer mooi kan maken.

Opleidingen

Werk jij graag met je handen? Maak je graag dingen die kapot zijn weer heel? En los je graag problemen op? Dan is Autoschadehersteller, Autoschadetechnicus of Autospuiter misschien wel iets voor jou!

Waar vind je deze opleidingen?

+

Klik op een van de icoontjes om meer informatie te zien van de opleider in jouw omgeving.

Welke opleidingen zijn er?

+

Op de website van KiesMBO kan je zien welke opleidingen er allemaal zijn.

Autoschadehersteller

Niveau 2

Lees meer
Eerste autoschadehersteller

Niveau 3

Lees meer
Eerste autospuiter

Niveau 3*

Lees meer
Technisch specialist autoschadeherstel

Niveau 4

Lees meer

Heb je een opleiding gevolgd? Dan kan je jezelf daarna nog specialiseren door verschillende cursussen en vervolgopleidingen te doen. Want als vakman of vakvrouw moet je vanzelfsprekend wel op de hoogte blijven van ontwikkelingen op gebied van schadeherstel.

* Deze opleiding wordt ook op niveau 2 aangeboden.

Wat kost het volgen van een opleiding?

+

De kosten van de opleidingen kunnen verschillen per school, per niveau en zelfs per leerjaar. Check dit dus altijd voor je je inschrijft voor een opleiding.

Welke vakken krijg je op school?

+

Bij elke opleiding krijg je natuurlijk weer andere vakken. Op een ROC leer je bij de opleiding tot autospuiter bijvoorbeeld hoe je ondergronden voorbewerkt, kleur en laksystemen aanmaakt en aanbrengt, carrosserieën aflakt en kleine lakschades herstelt en krijg je vakken als Nederlands, een tweede taal, maatschappelijke vorming, wiskunde en rekenen.

Kijk ook eens studentum.nl voor een beter beeld van de opleiding die jou aanspreekt. Op deze website zie je ook gelijk waar de opleiding wordt gegeven. Vaak worden de opleidingen wel door heel het land gegeven. Wil je bijvoorbeeld de opleiding voor autospuiter gaan doen? Dan kun je op de website van KiesMBO vinden waar deze opleiding wordt gegeven en kun je meer informatie vinden over alle beroepen.

Mark (18):

Ik heb mijn opleiding Autospuiter niveau 2 dit jaar afgerond. Het was een erg interessante opleiding en ik kon gelijk aan het werk. Ik werd met open armen ontvangen en leer nog steeds door middel van cursussen die ik mag volgen op kosten van het bedrijf. Ik ga eigenlijk nooit met tegenzin naar mijn werk of de cursus.

Diploma behaald, wat dan?

+

Voor schadeherstellers en spuiters is er veel werk te vinden binnen de automotive branche. Meestal gaan afgestudeerden aan de slag bij een schadeherstelbedrijf. Neem zeker een kijkje op bovag.nl om kennis te maken met een schadeherstelbedrijf bij jou in de buurt.

De (auto)schadehersteller, (auto)schadetechnicus en (auto)spuiter zijn de basis van elk schadeherstelbedrijf. Zij zorgen ervoor dat elke personenauto, bestelwagen, caravan of camper, vrachtwagen of motor die beschadigd is, er weer netjes bij komt te staan.

Kim (17):

Ik ben begonnen met de opleiding Administratief Medewerker. Ik ben hier na één jaar mee gestopt, omdat ik bezig wilde zijn en niet achter een bureau wilde zitten. Ik ben toen begonnen aan de opleiding Eerste autoschadehersteller. Ik heb het hier onwijs naar mijn zin en ik ben er ook echt goed in!

Video’s

Een impressie van leren in de praktijk

Eerste autoschadehersteller

SBBChannel

Eerste autoschadetechnicus

SBBChannel

Autospuiter

SBB Stagemarkt

Heb jij passion for Caravantechniek?

Passion Power

Handige links

Opleidingen in de mobiliteitsbranche
KiesMBO.nl
Vind een leerbedrijf in de carrosseriebranche
Stagemarkt.nl