Het geeft mij energie en een goed gevoel als ik iets wat kapot is weer mooi kan maken.
Het geeft mij energie en een goed gevoel als ik iets wat kapot is weer mooi kan maken.
Overlay header

Op​leidingen

Werk jij graag met je handen? Maak je graag dingen die kapot zijn weer heel? En los je graag problemen op? Dan is Autoschadehersteller, Autoschadetechnicus of Autospuiter misschien wel iets voor jou!

Waar vind je deze opleidingen?

+

Klik op een van de icoontjes om meer informatie te zien van de opleider in jouw omgeving.

Welke opleidingen zijn er?

+

Op de website van MBO-stad kan je zien wat je na het behalen van je diploma allemaal gaat doen.

Eerste autoschadehersteller

Niveau 3*

Lees meer
Eerste autoschadetechnicus

Niveau 3*

Lees meer
Eerste autospuiter

Niveau 3*

Lees meer
Eerste caravantechnicus

Niveau 3*

Lees meer

Heb je een opleiding gevolgd? Dan kan je jezelf daarna nog specialiseren door verschillende cursussen en vervolgopleidingen te doen. Want als vakman of vakvrouw moet je vanzelfsprekend wel op de hoogte blijven van ontwikkelingen op gebied van schadeherstel.

* Deze opleidingen worden ook op niveau 2 aangeboden.

Wat kost het volgen van een opleiding?

+

De kosten van de opleidingen kunnen verschillen per school, per niveau en zelfs per leerjaar. Check dit dus altijd voor je je inschrijft voor een opleiding. Kijk hiervoor eens op de website van ROC Nederland

Welke vakken krijg je op school?

+

Bij elke opleiding krijg je natuurlijk weer andere vakken. Op een ROC leer je bij de opleiding tot autospuiter bijvoorbeeld hoe je ondergronden voorbewerkt, kleur en laksystemen aanmaakt en aanbrengt, carrosserieën aflakt en kleine lakschades herstelt en krijg je vakken als Nederlands, een tweede taal, maatschappelijke vorming, wiskunde en rekenen.

Kijk ook eens studentum.nl voor een beter beeld van de opleiding die jou aanspreekt. Op deze website zie je ook gelijk waar de opleiding wordt gegeven. Vaak worden de opleidingen wel door heel het land gegeven. Wil je bijvoorbeeld de opleiding voor plaatwerker gaan doen? Dan kun je op de website van MBOstad vinden waar deze opleiding wordt gegeven en kun je meer informatie vinden over alle beroepen.

Mark (18):

Ik heb mijn opleiding Autospuiter niveau 2 dit jaar afgerond. Het was een erg interessante opleiding en ik kon gelijk aan het werk. Ik werd met open armen ontvangen en leer nog steeds door middel van cursussen die ik mag volgen op kosten van het bedrijf. Ik ga eigenlijk nooit met tegenzin naar mijn werk of de cursus.

Diploma behaald, wat dan?

+

Voor schadeherstellers en spuiters is er veel werk te vinden binnen de automotive branche. Meestal gaan afgestudeerden aan de slag bij een schadeherstelbedrijf of bij een carrosseriebedrijf. Neem zeker een kijkje op focwa-autoschade.nl om kennis te maken met een schadeherstelbedrijf bij jou in de buurt.

De (auto)schadehersteller, (auto)schadetechnicus en (auto)spuiter zijn de basis van elk schadeherstelbedrijf. Zij zorgen ervoor dat elke personenauto, bestelwagen, caravan of camper, vrachtwagen of motor die beschadigd is, er weer netjes bij komt te staan.

Kim (17):

Ik ben begonnen met de opleiding Administratief Medewerker. Ik ben hier na één jaar mee gestopt, omdat ik bezig wilde zijn en niet achter een bureau wilde zitten. Ik ben toen begonnen aan de opleiding Eerste autoschadehersteller. Ik heb het hier onwijs naar mijn zin en ik ben er ook echt goed in!

Video’s

Een impressie van leren in de praktijk

Eerste autoschadehersteller

SBBChannel

Eerste autoschadetechnicus

SBBChannel

Autospuiter

SBB Stagemarkt

Heb jij passion for Caravantechniek?

Passion Power

Win een GoPro HERO!

Bezoek een bedrijf in jouw buurt en maak kans

Wil jij meer weten over het schadeherstelberoep? Neem een kijkje bij een bedrijf bij jou in de buurt!

Vraag via het formulier een bezoek aan bij een schadehersteller, (auto)spuiter of (auto)technicus en maak kans op een van de 10 GoPro HERO camera’s. Jij filmt jouw bezoek en wij bewerken ‘m voor je, zodat jij jouw ervaringen makkelijk op Facebook, Instagram of Twitter kunt plaatsen. En natuurlijk mag je de GoPro nadien houden om al je andere avonturen en ervaringen mee vast te leggen.

Succesvol verstuurd

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vraag een bezoek aan

Handige links

Opleidingen in de mobiliteitsbranche
KiesMBO.nl
Carrière in de truck branche
Go4trucks.nl
Vind een leerbedrijf in de carrosseriebranche
Stagemarkt.nl