17 september 2019
Dennis Kolsté: "Geef leerlingen een rondleiding door je bedrijf"
Op vrijdag 25 januari opende Dennis Kolsté, eigenaar van ASW Autoschade in Winterswijk, zijn deuren voor een groep middelbare scholieren van het Gerrit Komrij College. Dennis: “Ik vind het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met ons vak. We hebben de aankomende jaren goed geschoold personeel nodig voor onze branche en dat komt niet zomaar aanwaaien.”
Tijdens de open dag bij Autoschade Winterswijk kregen dertig leerlingen van het Gerrit Komrij College in Winterswijk een kijkje achter de schermen. Deze 14-, 15- en 16-jarigen zitten in het derde jaar van het vmbo en volgen de keuzerichting ‘Mobiliteit en Transport’. Zij krijgen naast algemene vakken als Nederlands, Engels en wiskunde ook les in vakken als ‘motorconditie testen’, ‘verlichting en comfortsystemen’, ‘wielophanging en carrosserie’ en ‘transport’. Dennis: “Ik laat de leerlingen vandaag een intake en calculatie beleven. Daarnaast gaan ze demonteren, uitdeuken, plamuren, schuren en spuiten. Ze krijgen dus alle facetten van het schadeherstelvak mee.”
Zelf aan de slag
Dennis laat de leerlingen tijdens een werkdag meelopen, omdat hij het belangrijk vindt om jongeren enthousiast te maken voor het vak. “Ze lopen hier rond op de werkvloer en mogen onder begeleiding van onze medewerkers zelf met apparatuur aan de slag. Dat is toch iets anders dan in de schoolbanken zitten. Ik hoop dat ze het leuk vinden en een opleiding tot schadehersteller overwegen, want we hebben – zeker in de toekomst – goed geschoold personeel nodig.”
Niet achteroverleunen
Want dat is een groot probleem op dit moment: het vinden van geschikt personeel. Dennis: “Goede mensen zijn schaars. Ik kan moeilijk nieuw personeel vinden. Nu heb ik drie mensen bij me in dienst en werk ik met twee freelancers. De freelance medewerkers zijn toppers, maar liever heb ik iemand bij me in dienst. Ook de vergrijzing baart me zorgen: over een aantal jaar hebben we nog minder goede mensen tot onze beschikking.” Stagiaires zijn ook moeilijk te vinden. “Dit komt omdat het aantal studenten dat een opleiding tot schadehersteller volgt erg beperkt is, ondanks de mooie toekomstmogelijkheden. Als branche vind ik dat we daar gezamenlijk iets aan moeten doen. Ons vak wordt door alle technieken steeds complexer. Denk aan de zelfrijdende auto. De schades door aanrijdingen worden misschien minder, maar schades door invloeden van buitenaf, zoals hagel- en stormschades, zullen waarschijnlijk toenemen. Ook kunnen schades ontstaan door bugs en hacks. Daar hebben we kundige mensen voor nodig. Als je als schadehersteller wilt dat je bedrijf over tien jaar nog bestaat, kun je nu niet achterover gaan leunen en denken: dat zien we dan wel weer.”
Ikwordschadehersteller.nl
Volgens Dennis is het belangrijk dat meer schadeherstellers vmbo-leerlingen een rondleiding door hun bedrijf geven. “Als alle schadeherstellers in Nederland dit eens per jaar doen, kunnen we heel veel jongeren kennis laten maken met onze branche.” Dennis is erg blij met de campagne van FOCWA en het OOC (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Carrosseriebranche) om jongeren te interesseren voor het schadeherstel. “Op ikwordschadehersteller.nl staat niet alleen beschreven hoe leuk ons vak is, maar er staat ook informatie over hoe je als bedrijf succesvol een open dag kunt organiseren. Gebruik die tips, want alleen op die manier zullen we jongeren écht interesseren.” De eerste open dag is Dennis goed bevallen. “Dit gaan we zeker vaker doen. Natuurlijk kost een open dag tijd en geld, maar ik weet zeker dat we die investering in de toekomst terug gaan zien.”
'Hoe vinden de leerlingen van het Gerrit Komrij College de open dag bij ASW Autoschade in Winterswijk?'
Sanne Luesink (15): | Bernard Verhaegh (15): | Anouk Leemans (16): |
“Ik hou van alles waar een motor in zit en wat snel gaat. Het was erg leuk om vandaag zelf aan de slag te gaan. We mochten een deuk in een blik slaan en daarna weer uitdeuken en spuiten. Dat had ik nog niet geleerd op school. Ik wist niet dat het vak van schadehersteller zo secuur en creatief is, dat spreekt me wel aan. Ik weet nog niet zeker of ik dit later ook wil doen, maar ik ga zeker bij een open dag van een opleiding tot schadehersteller kijken.” | “Ik wist altijd al dat ik iets met auto’s wilde doen. Het liefst word ik autoverkoper, maar misschien dat het vak van schadehersteller me ook wel aanspreekt. Ik vond het vandaag leuk om te zien hoe auto’s gespoten worden: dat leren we niet in de boeken op school. Het bedrijf ziet er mooi uit. Ik wist niet eens dat het bedrijf hier zat, terwijl ik om de hoek woon.” | “Mijn liefde voor autotechniek begon bij de oude Volkswagen Kever van mijn moeder. Samen met mijn vader ging ik haar auto restaureren, en toen dacht ik: hier zou ik later wel iets mee willen doen. Ik wil graag leren plamuren en spuiten: dat is een belangrijk onderdeel van het restauratievak. Leuk dus om dat vandaag te doen. Later wil ik het liefst met oldtimers werken. Ik ga denk ik wel een open dag van een opleiding tot schadehersteller bezoeken. |